L’emoció inèdita de Periscope!


Estic vivint amb sorpresa la fascinació que està provocant l’aplicació Periscope en periodistes de televisió. Aquesta aplicació fa el que ells estan fent cada dia. Transmissió en directe d’imatges a temps real! La diferencia de la televisió respecte Periscope és que qualsevol persona, sigui o no professional, pot fer aquesta transmissió i tenir comentaris a l’instant.

De totes maneres, si prolifera l’ús de Periscope a la televisió tindrem problemes. Us explico quins són i què és Periscope …

PROBLEMA 1 / Els comentaris 

pique

 

A la televisió, els tuits que surten a sota estan filtrats. Quan els usuaris ja dominin aquesta nova aplicació no descarteu que hi hagi comentaris punyents que apareixen en la televisió sense cap mena de filtre.

L’altre dia quan en Marquina va fer-ho durant el Telenotícies Vespre, un usuari hi va posar: “Vendo Opel Corsa”. Qualsevol persona hauria pogut fer publicitat. En aquesta transmissió s’hi van afegir 5000 persones.

Gerard Piqué n’ha fet dues. La primera va ser diumenge a la nit. De cop se’m dispara el Periscope de Piqué i de sobte em teletransporto dins el seu propi cotxe. Si hagués fet publicitat del meu portal QuedemOnline.cat ho haurien vist 10.000 persones. El segon Periscope dalt de l’avió amb els companys blaugrana 51.000 persones i cap filtre en els comentaris.

PROBLEMA 2 / La privadesa 

Periscope ParisLes primeres imatges dels atemptats de Paris van ser d’un usuari que va emetre els carrers de Paris en el moment d’una  de les explosions. Són imatges que es van descarregar els mitjans i que van circular de seguida per totes les xarxes socials. No es va dir ni de qui eren però és l’únic document que teníem.

Quan Piqué va fer la transmissió, no va demanar permís a cap dels seus companys. Per la cara de Leo Messi, és l’únic que estava entenent el que estava passant. Gerard Piqué es troba poderós amb les xarxes socials perquè ja no depèn dels periodistes per sortir. Però… i els altres? Potser no ho volen!

PROBLEMA 3/ Massa èxit

Quan una aplicació es fa tan exitosa i surt als mitjans tradicionals perd la gràcia i comencen els filtres. Per culpa de Piqué, molta gent ara descobreix Periscope i ara començaran els debats sobre quins són els límits. Els famosos tenen moltes hores lliures i estan totalment enganxats al seu mòbil i a les xarxes socials. Pels vouyers i fans això és una gran noticia. Si comencem a discutir si ho han de fer o no, començarem a posar topalls i nosaltres volem una INTERNET lliure.

 

PeriscopeLogo  

 

Què és Periscope? 

És una aplicació vinculada amb el Twitter que, tenint un smartphone amb wifi, permet retransmetre imatge en moviment a temps real. L’aplicació té alguns afegits més: Els teus seguidors a twitter reben una notificació que comença un directe i si la mires pots fer comentaris que es veuen per damunt de la transmissió i també permet reaccionar clicant la part dreta de la pantalla i apareixen cors de colors. Permet als seus usuaris enviar per streaming vídeo que va captant amb l’smartphone o tauleta per a altres usuaris de Periscope.

De qui és i qui va cerar Perioscope?

Si algú diu: ui jo fa anys que faig servir Periscope! No te’l creguis.

L’aplicació és molt jove. La van desenvolupar Kayvon Beykpour i Joe Bernstein el 2015. Va sortir al mercat el 16 de març del 2015 per a iPhone i el 26 de maig del 2015 per a Android. Beykpour estava planejant un viatge a Turquia l’estiu del 2013 quan van esclatar les primeres protestes i manifestacions a la plaça de Taksim, a pocs metres del seu hotel. Va buscar informació de què estava passant via Twitter i canals internacionals. Aleshores va veure la necessitat de crear una aplicació que ho permetés.Twitter va comprar-la a principis del 2015 per 100 milions de dòlars.

No és l’única

De totes maneres hi ha altres aplicacions que fan el mateix però que no han aconseguit tant d’èxit com per exemple Meerkat. Perquè funcioni aquesta aplicació fa falta una bona wifi i les xarxes de connexió han millorat molt els últims anys. Jo recordo que amb Albert Cuesta fa un munt d’anys vam fer a Catalunya Ràdio una retransmissió en directe via telèfon mòbil.

Què són els cors? 

Periscope CorsAquesta és la pregunta del que acaba d’aterrar en una transmissió de Periscope. Si toques la part dreta de la pantalla emergeixen cors de colors pastís. Estic segura que en un futur, si continua el fenomen Periscope, començarà la batalla competitiva sobre qui comptabilitza més cors. Tots queden comptabilitzats en el teu perfil. De moment només indiquen m’agrades. Si l’aplicació fa el mateix recorregut que Facebook, caldrà crear emoticones o símbols que indiquen altres estats d’ànims i el NO M’AGRADA.

A Catalunya Ràdio la nit dels Òscars vaig fer Periscope des del compte de la ràdio i entre els cors i apareixien paperines de crispetes. Una innovació simpàtica i sorprenent.

Com ho sap la gent que tens Periscope? 

La primera versió de Periscope no deixava silencial les notificacions i això va provocar un greu problema. Hi ha usuaris que en fan moltes i el mòbil no et para de sonar cada vegada que comencen un directe.

Amb la nova versió de Periscope pots silenciar un a un als usuaris que segueixes. Cal anar a l’usuari concret i, a banda del botó per seguir-lo o deixar-lo de seguir, just a la dreta, hi ha una icone amb el símbol d’una CAMPANA. Aquí pots silenciar la notificació.

El vídeo generat desapareix com a “snapchat”

Quan acabes de fer la transmissió, el vídeo es queda 24 hores a l’aplicació pels usuaris que no han pogut veure el directe. Amb el botó d’ubicació li pots col·locar una etiqueta geogràfica i altres usuaris el poden descobrir a través del mapa mundi que hi ha a l’aplicació. En el mapa un punt vermell significa estar en directe i un punt blau que hi ha un vídeo que s’ha fet les últimes 24 hores. Si vols tenir un vídeo per sempre de la retransmissió en directe que has fet, hi ha una aplicació per descarregar-lo. Una d’elles és Katch

Periscope PRO

Alguns apunts per usuaris que fa temps que fan servir Periscope. Hi ha la possibilitat de seguir una transmissió al mòbil i passar-la a l’ordinador sense talls. Has de tenir iOs 8 Hadoff. Els dos dispositius han de fer servir el mateix compte iCloud i la connexió Bluetooth en funcionament.  Com a usuari de Periscope pots escollir  que el vídeo sigui  públic o per usuaris escollits.

A tenir en compte

  • No facis servir Periscope si no tens Wifi. CONSUMEIX MOLTES DADES.
  • També consumeix molta bateria.
  • Treu les notificacions del teu mòbil si vols fer un Periscope. Queda lleig que es vagin sentint sons i missatges.

 

 


Warning: include(/index.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/mobiquo/public_html/holamariola.cat/wp-content/plugins/social-share-button/includes/class-shortcodes.php on line 41

Warning: include(): Failed opening '/index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/mobiquo/public_html/holamariola.cat/wp-content/plugins/social-share-button/includes/class-shortcodes.php on line 41

Leave a Reply